Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
korbekorbe

Életkép a panelból

körbejáró · 5 napja
„Az írás kitalált történeten alapul. A történet szereplője /szereplői/kitalált alak, alakok. Mindennemű egyezés a valósággal, csupán a véletlen műve.”

Alig megy a zárba a kulcs, már százszor kijött a szerelő, de ismét rossz.
Kinyitja az ajtót, de az olajzár miatt sietni kell, mert ha késik az ember, az ujja könnyen odacsukódik. Belépve a lépcsőházba mellbevágó ételszag fogadja.
- Hű micsoda illatok, Jobbra lévő lakásban biztosan rántott hús sütnek. Jaj, szinte összeszalad a nyál a szájába!
Sok idő nincs a jó illat élvezetére, mert belecsap a balra lakó asszonyság hangja a levegőbe.  Szitkok áradata tódul ki az ajtón, a gyerek szétkent valamit a fotel huzatán, annak szól a hangos nemtetszés nyilvánítás.
 Mindég hangosan beszél a kislánnyal, akiről azt gondolja, tán nem hall jól, pedig a baj más, a kislány beteg. Megért mindent, és értelmes, a maga módján kommunikálni is képes csak, a hozzávaló türelem hiányzik. 
- Na, ki kellene venni a postaládából a leveleket, újságot! 
Meditál magában, ám ahhoz le kell pakolni a sok cuccot a kezéből. Kész katasztrófa mire előkerül a kulcs, közben, a szatyor eldől és szétgurulnak az almák, amiket vett. Naná, hogy a pincébe is ment pár darab!
Villany fel, és irány a dohos, cigarettavégektől bűzös pince előtér, hiába van kitéve csikktartó, mindenki odalövi a dekket pincelejáróba.
Levél, újság kivéve, almák visszakerülnek a szatyorba, irány a negyedik emelet.
A lépcsőfordulóban találkozik az elsőről az egyik idős asszonnyal, aki minden alkalommal mielőtt bezárja az ajtót, elköszön a férjétől. 
Az idősember földi maradványát az előszobában egy urna őrzi a hokedlin, de ez nem zavarja a nénit abban, hogy a rítust minden alkalommal meg ne ismételje. Ajjaj, Az első emeleti lakásban leégették a tejet, hát igen, a háziasszony biztos éppen telefonál.
Éppen a külföldön élő lányával beszél a ház asszonya, közben a telefonba rögzíti a tényt, hogy valaki leégette a tejet. Na, igen, mire észbe kap, hogy ő az, aki nem figyelt, addigra olyan a lépcsőház, mintha egy égetőmű működne benne. 
 - A fene egye meg, kezd kicsúszni a szatyor a kezéből! Le kellene tenni, de akkor lehet, hogy ismét az összes cucc szétesik, és szétgurulnak az almák is, mint az előbb.
Nagy nehezen rendezi sorait és irány a második. A fordulónál szép virágok pompáznak, és már illatuk is van, felüdülés az égett tejszag után. Meg kellene locsolni őket, szegényekkel nem nagyon törődik a gazdájuk.
A lépcső melletti lakásból halk zene szűrődik ki, két albérlő lány lakik itt, akik nem sok vizet zavarnak a ház életében, még csak a köszönést sem fogadják, az pedig, hogy ők köszönnének, hát a náluk luxus.
A középső lakásban valaki éppen porszívózik, meg kellene már nézetnie a takarító eszközét, mert abnormálisan hangos. Lehet, tele a por zsákja, vagy csapágyas lesz?
- Ez a fránya újság ki akar csúszni a hóna alól! Le nem teszi a cuccot, mert akkor nem tudja ismét felvenni. 
Ismét legyőzve még egy emelet.
A harmadik emelet tízből a szerelem hangjai robbannak ki. Mindig ilyen hangosak, tudja az egész lépcsőház, mikor hol járnak éppen az ágycsatában.
Ilyenkor nyáron az ablakuk is tárva-nyitva, a fél utca hallja, hogy a nagydarab srác éppen aktív szerelmi életet él.
Nyugtázza a tényt, hogy mire felér a negyedikre, lerendezik a dolgukat, mert, ha nem, akkor hallgathatja tovább, hiszen az alatta lévő lakásban történik minden, és ugye a falak vastagsága….
 Mikor  a saját lakása elé ér, elfogy a levegő a tüdőből.
- Miért nem építettek még egy emeletet?  
Mert akkor liftet is építeni kellett volna.
Na, itt a vége, megérkezett. Épp, mikor lepakol a lakás elé, hogy kinyissa az ajtót, a szerelmesek is a csúcsra érnek. Ezt a nagydarab férfi oroszlán üvöltése jelzi minden házlakónak.
Ajtó kinyitva, megcsapja az ismerős illat. 
Otthon van.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
körbejáró
Nagyon régóta blogolok , egyszer, egyszer törlöm az aktuális naplót és elkezdek egy másikat. Hogy miért? Frissülés, más elképzelések, más témák kerülnek előtérbe.